Dieta lekkostrawna – sprawdź, czy to dobre rozwiązanie dla Ciebie

Osoby, które cierpią na różnego rodzaju zaburzenia trawienia, powinny zastanowić się nad zastosowaniem diety lekkostrawnej. Taki sposób odżywiania ma odciążyć układ pokarmowy, a przy tym dostarczyć odpowiednią ilość składników odżywczych oraz energii. Jakie produkty jeść na diecie lekkostrawnej i w jakich sytuacjach przejście na nią to dobry pomysł? Podpowiadamy!

Dieta lekkostrawna – ogólne zasady

Dieta lekkostrawna zakłada wyeliminowanie z jadłospisu ciężkostrawnych produktów. Zaliczają się do nich między innymi tłuste dania oraz takie, które zawierają ostre przyprawy i ocet, przez co podrażniają układ trawienia. Podstawą tego sposobu odżywiania są produkty zbożowe, nabiał, mięso i ryby, a także owoce i warzywa. Zaleca się ograniczenie zwłaszcza związków błonnikowych, dlatego warzywa powinny być gotowane, a owoce – bez skórki, pestek i dojrzałe. Dietę lekkostrawną warto, żeby ułożył lekarz, który ma wgląd w przebieg choroby. Dobór składników będzie się różnił w zależności od schorzenia. Produkty, których zazwyczaj nie można spożywać to: sery pleśniowe, bardzo świeży chleb żytni, grube kasze, wieprzowina, baranina, smalec, kapusta, papryka, chałwa, orzechy oraz chili.

Dieta lekkostrawna – sposób przygotowywania potraw

W diecie lekkostrawnej duże znaczenie ma to, w jaki sposób przyrządza się posiłki. Zakazane jest smażenie, wędzenie, zapiekanie oraz grillowanie. Dodatkowo nie zaleca się dodawania do dań zasmażek, nasion roślin strączkowych i octu. W takim razie, w jaki sposób przygotować potrawę, tak by była smaczna i zdrowa? Najlepszym pomysłem jest tutaj gotowanie na parze, duszenie bez dodatku tłuszczu, a także pieczenie w naczyniu żaroodpornym, we własnej wilgoci. Polecamy także zacząć spożywać większą ilość zup, pod warunkiem, że zrobione są na nietłustych wywarach mięsnych.

Dieta lekkostrawna – kiedy warto ją wprowadzić?

O wprowadzeniu diety lekkostrawnej powinien zadecydować doświadczony lekarz. Bardzo ważne jest także, by to on podał wykaz niedozwolonych produktów i polecił przykładowy jadłospis. Każdy organizm jest inny, tak samo jak każde schorzenie jest inne, więc nie ma tu jednej, uniwersalnej zasady. Najczęściej taki sposób odżywiania stosowany jest w przypadku osób z chorobami żołądka i jelit, nowotworami przewodu pokarmowego, w okresie rekonwalescencji po zabiegach chirurgicznych, przy chorobach przyzębia i chorobach infekcyjnych, którym towarzyszy gorączka. Ponadto często zaleca się ją osobom w podeszłym wieku, które mają problem z przeżuwaniem. Najważniejsze jest, by utrzymana została odpowiednia kaloryczność i ilość składników odżywczych.

About the Author: admin

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *